- Rekrutacja 2025
- Oferta
- Szkolenia
- Uczelnia
- Strefa studenta
- Blog
- Kontakt
- REKRUTACJA ONLINE
/ Szkoła wyższa » Wpisy » Blog » Czy możemy zmienić swój mózg i jego stosunek do jedzenia?
Aktualności
Czy możemy zmienić swój mózg i jego stosunek do jedzenia? Tak! Śmiało zmieniajmy swój mózg i swoje życie
„Wszyscy myślą o tym, aby zmieniać świat, ale nikt nie myśli o tym, aby zmienić siebie (lub swój mózg)”.
Lew Tołstoj
Oczywiście, że możemy ulepszyć swój mózg. Nie jesteśmy skazani na taki, jaki mamy. Mamy wpływ na rozwój naszego mózgu, na poprawę połączeń i skuteczności jego pracy. Mamy wpływ na poprawę krążenia mózgowego, a także na zdolność do przeżywania miłości i budowania związków z innymi ludźmi. Można to już dzisiaj obiektywnie stwierdzić przy pomocy badań SPECT przed i po zastosowaniu różnych interwencji (farmakologicznych, psychoterapii czy odpowiedniej diety).
Mamy dwa kierunki działań; jeżeli działamy we właściwy sposób, poprawiamy funkcje mózgu, ale również możemy oddziaływać niewłaściwie i wówczas pogarszamy je. Jest cała lista toksyn, a także urazów fizycznych, emocjonalnych i oczywiście stresów niszczących nasz mózg. Z wielu tych toksyn często nie zdajemy sobie sprawy.
Zatrzymajmy się na diecie, która może być lekarstwem dla mózgu.
JESTEŚMY TYM, CO JEMY – DOSŁOWNIE!
Właściwe odżywianie ma podstawowe znaczenie dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania – nie tylko naszego organizmu, lecz również naszego mózgu. Przedstawię sześciopunktowy plan wprowadzenia odpowiedniej diety poprawiający czynność mózgu:
Mózg w około 80 procentach składa się z wody, więc pierwszą regułą jest nawadnianie mózgu! Przy nawet niewielkim odwodnieniu zwiększamy poziom hormonów związanych ze stresem. Optymalnie starajmy się wypijać dziennie dwa i pół litra wody. Nie zanieczyszczajmy wypijanych płynów sztucznymi słodzikami i cukrem! „Dosmaczajmy” wodę kawałkami owoców. Super są też ziołowe herbatki!
Niskokaloryczna dieta jest korzystna dla mózgu i wydłuża życie. Chociaż reguła „jedz mniej, będziesz żyć dłużej” nie jest miła dla naszego ucha, to nauka każe tak robić i ma to głęboki sens.
Istota szara w mózgu w znacznej części składa się z DHA (kwasu dokozaheksonowego), jednej z form kwasów tłuszczowych omega-3 znajdującej się w rybach. Tłuszcz wchodzi w skład błon komórkowych w mózgu i odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu komórek. Kwasy omega-3 występują obficie także w neuronach. Duże ilości DHA znajduje się również w siatkówce oka. Dieta bogata w kwasy omega-3 sprzyja równowadze emocjonalnej i pozytywnemu nastrojowi w późniejszym okresie ludzkiego życia, z pewnością dlatego, że jest głównym elementem synaps mózgowych. Badania wskazują również, że kwasy te mają wpływ na zapobieganie demencji i udarom mózgu.
Wokół tłuszczów w diecie powstało wiele mitów i nieporozumień. Trzeba pamiętać, że nie wszystkie tłuszcze są szkodliwe, a niektóre wręcz zdrowe i pełnią niezbędną rolę w odżywianiu. Tłuszcze stanowią 60 procent suchej masy mózgu. Sto miliardów komórek nerwowych kory mózgowej koniecznie potrzebuje kwasów tłuszczowych, aby móc funkcjonować. Z pewnością zbyt wysokie stężenie tłuszczów we krwi może być przyczyną chorób serca lub udarów mózgu, ale zbyt niski poziom może powodować zaburzenia, takie jak depresja i napady złości. Pamiętajmy, że są dwie główne kategorie tłuszczów: zdrowe tłuszcze (nienasycone) oraz szkodliwe (nasycone).
Gdy komórka przekształca tlen w energię, powstają niewielkie cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Produkowane w nadmiarze są szkodliwe, mogą powodować śmierć komórki i uszkodzenie tkanki. Proces ten nazywamy stresem oksydacyjnym. Wytwarzanie wolnych rodników hamują witaminy E, C i beta-karoten. Antyoksydanty (przeciwutleniacze), zawarte głównie w owocach i warzywach, znacznie zmniejszają ryzyko zaburzeń funkcji poznawczych. Jedz owoce i warzywa, aby zapewnić sobie podaż antyoksydantów odżywiających i chroniących mózg.
Źródło: https://www.mp.pl/nadwaga-i-otylosc/leczenie/dieta/174903,piramida-zdrowego-zywienia
Warto mieć zawsze przy sobie zdrowe przekąski (suszone owoce i warzywa), aby nie kusiły nas słodkie batoniki. Zadbaj, aby przekąski były zdrowe, czyli bez środków konserwujących (te z konserwantami są w supermarketach).
Magdalena Kotowicz-Kilian
Lekarz, psychoterapeutka, lekarz do leczenia otyłości certyfikowany przez Polskie Towarzystwo Badań nad otyłością
Wykładowca – Collegium Balticum – Kierunek Dietetyka
07/01/2025
Czy po resocjalizacji mam przygotowanie pedagogiczna do p...
więcej
27/12/2024
Rola dietetyka w procesie terapeutycznym
więcej
26/12/2024
Studia podyplomowe po pedagogice – co wybrać? Podpowiadamy!
więcej
06/12/2024
Zabiegani, ale zdrowi: NATURALNE sposoby na odporność bez...
więcej
03/12/2024
Jak skutecznie pracować z uczniami z trudnymi zachowaniami?
więcej
07/11/2024
Przepis na szczęśliwego pracownika – jak zarządzać dobros...
więcej