- Rekrutacja 2025
- Oferta
- Szkolenia
- Uczelnia
- Strefa studenta
- Blog
- Kontakt
- REKRUTACJA ONLINE
18/04/2024
Jedną z najważniejszych funkcji układu odpornościowego jest zdolność do wywoływania stanu zapalnego, aby bronić organizm przed chorobami, zakażeniami czy urazami. Natomiast przewlekły stan zapalny może towarzyszyć wielu chorobom w tym otyłości, chorobom układu sercowo-naczyniowego czy nowotworom. Wprowadzenie diety przeciwzapalnej może w tym wypadku przynieść wiele korzyści, gdyż ma na celu zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie poprzez eliminację lub ograniczenie spożycia pokarmów, które mogą przyczyniać się do wzrostu stanu zapalnego.
Choroby przewlekłe takie jak cukrzyca typu II, nadciśnienie, miażdżyca, niektóre nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe są ściśle związane z występowaniem stanu zapalnego. Spożywanie produktów zalecanych w diecie przeciwzapalnej może znacząco pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego i polepszać stan zdrowia. Ponadto stan zapalny występuje także w chorobach neurodegeneracyjnych, chorobach zapalnych jelit, endometriozie, depresji czy chorobach o podłożu autoimmunologicznych, gdzie układ odpornościowy nie pracuje prawidłowo i zaczyna atakować własne komórki i tkanki.
Sposób żywienia ma ogromny wpływ na stan zapalny organizmu. Dieta bogata w produkty prozapalne, takie jak wysoko przetworzone produkty spożywcze, tłuszcze trans, wysoki indeks glikemiczny, a także uboga w składniki odżywcze, może przyczynić się do wzrostu stanu zapalnego. Z drugiej strony, dieta oparta na produktach przeciwzapalnych, bogata w składniki odżywcze i antyoksydanty, może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego.
Podczas układania diety przeciwzapalnej zaleca się wybieranie produktów, które mogą zmniejszyć stan zapalny organizmu, a należą do nich:
Dieta przeciwzapalna jest doskonała dla osób cierpiących na przewlekłe choroby. Produkty w tej diecie zawierają składniki odżywcze i substancje aktywne, które pomagają w zwalczaniu stanu zapalnego w organizmie poprzez neutralizację wolnych rodników, zmniejszanie produkcji substancji pro-zapalnych oraz wspieranie ogólnego zdrowia i funkcji immunologicznych.
Poza tym te produkty są zalecane w każdej zdrowej diecie, więc warto je ująć w swoim jadłospisie planując zmianę nawyków żywieniowych i zdrowe odżywianie.