Opłaty

580zł

studia stacjonarne (miesięcznie)

580zł

studia niestacjonarne (miesięcznie)

Dietetyka to kierunek studiów z zakresu nauk medycznych i nauk o zdrowiu, który obejmuje zasady żywienia człowieka zdrowego i chorego, zapobieganie chorobom dietozależnym oraz umiejętność samodzielnego planowania jadłospisów dla różnych grup ludności w układzie indywidualnego i zbiorowego żywienia. Student na studiach magisterskich zdobędzie zaawansowaną i kompleksową wiedzę z zakresu oceny sposobu i stanu odżywienia osób w różnym wieku (dzieci, dorosłych, osób starszych) i stanie fizjologicznym (m.in. zdrowych lub chorych; w okresie dojrzewania, ciąży czy laktacji).

Student posiada możliwość wyboru jednej z dwóch specjalizacji:

– Żywienie kliniczne
– Psychodietetyka z elementami obesitologii

SZCZEGÓŁOWY PROGRAM KIERUNKU

Specjalności na dietetyce – studiach II stopnia


do 50% zajęć jest realizowanych z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość

Żywienie kliniczne

Specjalizacja na studiach dietetyka: Dietetyka sportu

Dla kogo?

To doskonała propozycja dla osób, które swoją przyszłość wiążą z planowaniem żywienia osobom przewlekle chorym czy w trakcie leczenia klinicznego.

Wiedza i kompetencje:

Ścieżka kształcenia w ramach modułu Żywienie kliniczne przygotowuje studentów do planowania i opracowywania prawidłowego żywienia dla pacjentów w trakcie leczenia klinicznego. Student będzie potrafił rozpoznać potrzeby żywieniowe pacjenta i będzie umiał zaplanować jego żywienie zwiększając szansę na pełne wyzdrowienie, skrócenie przebiegu choroby i rekonwalescencji.

Dodatkowy atut specjalności:

Zdobędziesz specjalistyczną wiedzę oraz umiejętności planowania żywienia i komponowania jadłospisów dla osób chorych.

Praca dla absolwenta:

Absolwent będzie przygotowany do podjęcia pracy w szpitalach, na oddziałach pediatrycznych, internistycznych i innych, w poradniach i gabinetach dietetycznych, w sanatoriach obejmujących leczenie dzieci i młodzieży oraz dorosłych z chorobami dietoależnymi.

Zapisz się

Psychodietetyka z elementami obesitologii

Specjalizacja na studiach dietetyka: Psychodietetyka z elementami obesitologii

Dla kogo?

Jeżeli chcesz powiązać wiedzę medyczną dotyczącą diet i zdrowia z wiedzą psychologiczną to moduł kształcenia Psychodietetyka z elementami obesitologii będzie dla Ciebie idealnym wyborem.

Wiedza i kompetencje:

Program studiów dla ścieżki kształcenia Psychodietetyka z elementami obesitologii obejmuje dietoterapię i dietoprofilaktykę, analizę przyczyn zaburzeń odżywiania (tj. otyłość, anoreksja, bulimia, ortoreksja czy pregoreksja) i występowania chorób dietozależnych, psychologię rozwoju człowieka oraz rozpoznawanie psychologicznych czynników wpływających na sposób odżywiania się dziecka lub osoby dorosłej.

Dodatkowy atut specjalności:

Poznasz tajniki wiedzy psychologicznej i wykorzystasz je w pracy dietetyka. Będziesz potrafił rozpoznawać psychologiczne czynniki wpływające na sposób odżywiania się dziecka lub osoby dorosłej oraz opracować program modyfikacji nieprawidłowych zachowań i nawyków żywieniowych.

Praca dla absolwenta:

Absolwent tej ścieżki kształcenia może pracować m.in. w przychodniach i gabinetach specjalistycznych, placówkach służby zdrowia zajmujących się pacjentami z zaburzeniami psychosomatycznymi, w instytucjach badawczych oraz zajmujących się systemami zapewnienia jakości żywności. Jest przygotowany do prowadzenia samodzielnej działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego.

Zapisz się

Promocje

Dla osób, które zapiszą się na studia w okresie letniego naboru przygotowaliśmy atrakcyjne zniżki w opłatach.

10%

zniżki dla wszystkich maturzystów

  • z roku 2025

10%

dla wszystkich służb mundurowych

20%

zniżki dla żołnierzy z 12 Dywizji Zmechanizowanej

-600 zł

na czesne – studia licencjackie, magisterskie


  • >1sem 200PLN mniej, pierwsza rata 200PLN
    >2sem 200PLN mniej, pierwsza rata 200PLN
    >3sem 200PLN mniej, pierwsza rata 200PLN

Promocje nie łączą się ze sobą. Student zapisując się na studia może skorzystać z jednej promocji.

zapisy na studia

Wykładowcy na kierunku Dietetyka

Daria Szulim - Manager kierunku Dietetyka

Wykładowca akademicki Collegium Balticum Akademii Nauk Stosowanych oraz doktorantka Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Katedrze Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka.

mgr inż. Daria Szulim

Marzena Dżon

Psycholog, trener i autorka artykułów z zakresu psychologii i psychologii zdrowia. Prowadzi poradnictwo psychologiczne i psychologiczno-seksuologiczne, pracując z dziećmi, młodzieżą i dorosłymi. W swojej praktyce łączy wiedzę psychologiczną, seksuologiczną, pedagogiczną, filozoficzną i medyczną, stosując podejście holistyczne. Jest absolwentką filozofii (UJ), nauk o rodzinie (UKSW) oraz psychologii (UAM), a także licznych studiów podyplomowych, m.in. z seksuologii klinicznej, neurokognitywistyki i pedagogiki. Prowadzi szkolenia, warsztaty i projekty, w których wykorzystuje narzędzia oparte na podejściu poznawczo-behawioralnym, pracy nad przekonaniami i budowaniu samoświadomości. Jej misją jest dzielenie się wiedzą i inspirowanie do rozwoju.

mgr Marzena Dżon

Izabela Grzenkowicz

radca prawny, absolwentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Szczecińskiego. Ulubione gałęzie prawa to prawo pracy, którym zajmuje się ponad 20 lat oraz prawo autorskie, którym zajmuje się zawodowo od kilku lat. Dynamiczne zmiany w prawie wymagają nieustannego dokształcenia stąd ukończone studia podyplomowe: z doradztwa podatkowego na WSB w Poznaniu, Studium Podyplomowe Integracja Europejska Katedra Jeana Moneta US i studia podyplomowe Administrator Bezpieczeństwa Informacji/Inspektor Danych Osobowych WSAP w Szczecinie. Posiada ponad 25-letnie doświadczenie pedagogicznie, z Collegium Balticum związana od 2003 roku.

mgr Izabela Grzenkowicz

Nina Konecka

dr n. med. i n. o zdr. Nina Konecka-Beres. Dietetyk kliniczny. Absolwentka studiów dietetycznych na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym, w 2022r. obroniła tytuł doktora. Obecnie związana jest z Kliniką Pediatrii, Endokrynologii, Diabetologii, Chorób Metabolicznych i Kardiologii Wieku Rozwojowego USK1 w Szczecinie jako dietetyk kliniczny zajmujący się pacjentami pediatrycznymi. Przyjmuje również w Poradni dla Dzieci i Młodzieży. Autorka oraz współautorka wielu publikacji w recenzowanych czasopismach krajowych jak i zagranicznych oraz uczestniczka wielu konferencji oraz szkoleń. Członek zespołu w projekcie edukacyjnym w zakresie wdrażania zasad zdrowego żywienia w grupie sześciolatków- Projekt Interreg. Dietetyk konsultujący dla Fundacji Cukrzyca & Spółka w projekcie “Kierunek Cukrzyca”

dr Nina Konecka-Beres

Joanna Pierzak-Sominka

dr n. med. Joanna Pierzak-Sominka od kilkunastu lat pełni funkcję adiunkta, z zaangażowaniem łącząc działalność naukową, dydaktyczną i organizacyjną. Specjalizuje się w naukach medycznych oraz naukach o zdrowiu, a jej dorobek naukowy obejmuje liczne publikacje o zasięgu krajowym i międzynarodowym. W swojej pracy badawczej skupia się na zagadnieniach dotyczących medycyny klinicznej, zdrowia publicznego oraz farmacji, ze szczególnym uwzględnieniem problematyki zdrowia człowieka, profilaktyki chorób oraz nowoczesnych metod terapii i opieki nad pacjentem. Posiada doświadczenie w prowadzeniu zajęcia ze studentami programów polsko i anglojęzycznych, dbając o wysoki poziom merytoryczny i nowoczesne metody nauczania.

dr J.Pierzak-Sominka

Karolina Bachryj

Absolwentka kierunku Dietetyka kliniczna na PUM w Szczecinie. Zdobyła doświadczenie zawodowe w Dziecięcej Poradni Endokrynologicznej SPK1 w Szczecinie. Pracuje w gabinetach dietetycznych z pacjentami w różnym wieku i o zróżnicowanych potrzebach zdrowotnych. Prowadzi zajęcia dydaktyczne na specjalności Dietetyka sportowa, z pasją łącząc wiedzę teoretyczną z praktycznymi aspektami pracy dietetyka. Opiekun Koła Naukowego Dietetyków, wspierając studentów w prowadzeniu badań naukowych, przygotowywaniu wystąpień konferencyjnych i popularyzacji wiedzy żywieniowej. Zainteresowania naukowe koncentrują się wokół dietetyki klinicznej, żywienia dzieci i młodzieży, zastosowania zasad żywienia w sporcie i profilaktyce chorób cywilizacyjnych. W swojej pracy kieruje się holistycznym podejściem do zdrowia.

mgr Karolina Bachryj

Aneta Serdyńska wykładowca

Doktor nauk w dyscyplinie technologii żywności i żywienia. Nauczyciel akademicki zaangażowany w kształcenie studentów na kierunku dietetyka. Zainteresowania naukowe koncentrują się wokół wpływu żywności i sposobu żywienia na zdrowie człowieka, kształtowania prozdrowotnych nawyków żywieniowych oraz analizy i oceny jakości żywności – ze szczególnym uwzględnieniem oddziaływania procesów technologicznych na ich wartość odżywczą i bezpieczeństwo. W działalności dydaktycznej łączy wiedzę naukową z pasją do edukacji, wspierając rozwój kompetencji i umiejętności, które – właściwie kształtowane – mogą realnie wpływać na poprawę zdrowia człowieka.

dr Aneta Serdyńska

Mariusz Dramski

Specjalista IT w zakresie sztucznej inteligencji i analizy danych. Menadżer projektu. Główny autor wniosku projektu DESSEV. Były dziekan Wydziału Informatyki i Informatyki w Berlin School of Business and Innovation w Niemczech.

Mariusz Dramski

Alina Doroch

mgr Filologii Angielskiej (Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu). Dotychczasowe zatrudnienie: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie (starszy wykładowca) – zajęcia z języka ogólnego na wszystkich poziomach zaawansowania oraz język techniczny, XIII LO – Szczecin. Obecne zatrudnienie – Collegium Balticum Akademia Nauk Stosowanych, Szczecin. Od 2012r udział w projektach europejskich jako osoba odpowiedzialna za rozwój metodologii szkoleń w zakresie nauczania języków obcych. Autorka podręcznika do nauki języka angielskiego ,,Well Said!’’ oraz szeregu artykułów w biuletynach krajowych i zagranicznych na temat metodyki Montessori w nauczaniu języka angielskiego dorosłych, kultury brytyjskiej oraz nauczania języków obcych poprzez kulturę. Zainteresowania – literatura i kulturoznawstwo brytyjskie i amerykańskie.

mgr Alina Doroch

Sale laboratoryjne na kierunku Dietetyka

Sala gastronomiczna na kierunku Dietetyka

Profil kandydata na kierunek dietetyka

Cechy na kierunek dietetyka: otwartość, komunikatywność, zainteresowanie zdrowym odżywianiem, trendami żywieniowymi i aktywnością fizyczną, chęć podnoszenia kompetencji i pogłębiania wiedzy

Typowe zachowania na kierunek dietetyka: zainteresowanie zdrową żywnością i modami żywieniowymi, dbanie o sylwetkę, uprawianie sportów, czytanie etykiet produktów spożywczych, dbanie o jakość spożywanych pokarmów.

Przydatne zainteresowania na studia magisterskie z dietetyki: aktywność fizyczna, zdrowe żywienie, umiejętność czytania składów produktów spożywczych i analizowania wartości odżywczej, umiejętności motywowania innych.

zapisz się na studia

Inne kierunki