Czy możemy zmienić swój mózg i jego stosunek do jedzenia?

Technologia żywienia

Czy możemy zmienić swój mózg i jego stosunek do jedzenia? Tak! Śmiało zmieniajmy swój mózg i swoje życie

„Wszyscy myślą o tym, aby zmieniać świat, ale nikt nie myśli o tym, aby zmienić siebie (lub swój mózg)”.

Lew Tołstoj

Oczywiście, że możemy ulepszyć swój mózg. Nie jesteśmy skazani na taki, jaki mamy. Mamy wpływ na rozwój naszego mózgu, na poprawę połączeń i skuteczności jego pracy. Mamy wpływ na poprawę krążenia mózgowego, a także na zdolność do przeżywania miłości i budowania związków z innymi ludźmi. Można to już dzisiaj obiektywnie stwierdzić przy pomocy badań SPECT przed i po zastosowaniu różnych interwencji (farmakologicznych, psychoterapii czy odpowiedniej diety).

Mamy dwa kierunki działań; jeżeli działamy we właściwy sposób, poprawiamy funkcje mózgu, ale również możemy oddziaływać niewłaściwie i wówczas pogarszamy je. Jest cała lista toksyn, a także urazów fizycznych, emocjonalnych i oczywiście stresów niszczących nasz mózg. Z wielu tych toksyn często nie zdajemy sobie sprawy.

Zatrzymajmy się na diecie, która może być lekarstwem dla mózgu.

JESTEŚMY TYM, CO JEMY – DOSŁOWNIE!

Właściwe odżywianie ma podstawowe znaczenie dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania – nie tylko naszego organizmu, lecz również naszego mózgu. Przedstawię sześciopunktowy plan wprowadzenia odpowiedniej diety poprawiający czynność mózgu:

  1. Zwiększ ilość wypijanej wody

Mózg w około 80 procentach składa się z wody, więc pierwszą regułą jest nawadnianie mózgu! Przy nawet niewielkim odwodnieniu zwiększamy poziom hormonów związanych ze stresem. Optymalnie starajmy się wypijać dziennie dwa i pół litra wody. Nie zanieczyszczajmy wypijanych płynów sztucznymi słodzikami i cukrem! „Dosmaczajmy” wodę kawałkami owoców. Super są też ziołowe herbatki!

  1. Ogranicz kalorie

Niskokaloryczna dieta jest korzystna dla mózgu i wydłuża życie. Chociaż reguła „ jedz mniej, będziesz żyć dłużej” nie jest miła dla naszego ucha, to nauka każe tak robić i ma to głęboki sens.

  1. Jedz ryby i pamiętaj, że są zdrowe i szkodliwe tłuszcze

Istota szara w mózgu w znacznej części składa się z DHA (kwasu dokozaheksonowego), jednej z form kwasów tłuszczowych omega-3 znajdującej się w rybach. Tłuszcz wchodzi w skład błon komórkowych w mózgu i odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu komórek. Kwasy omega-3 występują obficie także w neuronach. Duże ilości DHA znajduje się również w siatkówce oka. Dieta bogata w kwasy omega-3 sprzyja równowadze emocjonalnej i pozytywnemu nastrojowi w późniejszym okresie ludzkiego życia, z pewnością dlatego, że jest głównym elementem synaps mózgowych. Badania wskazują również, że kwasy te mają wpływ na zapobieganie demencji i udarom mózgu.

Wokół tłuszczów w diecie powstało wiele mitów i nieporozumień. Trzeba pamiętać, że nie wszystkie tłuszcze są szkodliwe, a niektóre wręcz zdrowe i pełnią niezbędną rolę w odżywianiu. Tłuszcze stanowią 60 procent suchej masy mózgu. Sto miliardów komórek nerwowych kory mózgowej koniecznie potrzebuje kwasów tłuszczowych, aby móc funkcjonować. Z pewnością zbyt wysokie stężenie tłuszczów we krwi może być przyczyną chorób serca lub udarów mózgu, ale zbyt niski poziom może powodować zaburzenia, takie jak depresja i napady złości. Pamiętajmy, że są dwie główne kategorie tłuszczów: zdrowe tłuszcze (nienasycone) oraz szkodliwe (nasycone).

  1. Dbaj o dużą ilość antyoksydantów w diecie

Gdy komórka przekształca tlen w energię, powstają niewielkie cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Produkowane w nadmiarze są szkodliwe, mogą powodować śmierć komórki i uszkodzenie tkanki. Proces ten nazywamy stresem oksydacyjnym. Wytwarzanie wolnych rodników hamują witaminy E, C i beta-karoten. Antyoksydanty (przeciwutleniacze), zawarte głównie w owocach i warzywach, znacznie zmniejszają ryzyko zaburzeń funkcji poznawczych. Jedz owoce i warzywa, aby zapewnić sobie podaż antyoksydantów odżywiających i chroniących mózg.

  1. Zachowaj równowagę między białkami, zdrowymi tłuszczami i węglowodanami. Ćwicz, uprawiaj sport, spaceruj!
    Żywienie

Źródło: https://www.mp.pl/nadwaga-i-otylosc/leczenie/dieta/174903,piramida-zdrowego-zywienia

  1. Planuj przekąski

Warto mieć zawsze przy sobie zdrowe przekąski (suszone owoce i warzywa), aby nie kusiły nas słodkie batoniki. Zadbaj, aby przekąski były zdrowe, czyli bez środków konserwujących (te z konserwantami są w supermarketach).


Magdalena Kotowicz-Kilian
Lekarz, psychoterapeutka, lekarz do leczenia otyłości certyfikowany przez Polskie Towarzystwo Badań nad otyłością

 

Udostępnij:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

AKTUALNOŚCI

Konferencja CB

KONFERENCJA NAUCZYCIEL-RODZIC-DZIECKO

Zapraszamy na III edycję ogólnopolskiej konferencji pt. „Nauczyciel-Dziecko-Rodzic” dedykowaną nauczycielom, rodzicom, opiekunom oraz wszystkim, którym zależy na budowaniu wzajemnych, dobrych relacji oraz wspierania rozwoju dzieci

Wyniki konkursu dziennikarskiego

WYNIKI KONKURSU DZIENNIKARSKIEGO 2021

Za nami XIII konkurs dziennikarski „Bliżej niż myślisz”, który dedykowany jest uczniom szkół średnich z województwa Zachodniopomorskiego. Dziękujemy szkołom i nauczycielom, że mimo nadmiaru pracy

Majówka

MAJÓWKA 2021!

Majówka 2021! Uprzejmie informujemy, iż od dnia 30.04 do 3.05 (włącznie) pracownicy naszej uczelni majówkę spędzają z rodzinami. Serdecznie zapraszamy do kontaktu od 4.05 🙂

status zagrożenia - pomarańczowy

COVID-19

Status zabezpieczeń COVID 19 POZIOM 2: wdrożenie zaostrzonego rygoru sanitarnego.Praca świadczona głównie zdalnie, Uczelnia zamknięta dla osób trzecich, ograniczenie mobilności i kontaktów, zwiększenie ograniczeń w

Wyślij wiadomość

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *