Neurodietetyka – zwrot ku przyszłości?

Magdalena Kilian-Kotowicz

Zagadnienia dotyczące dietetyki wzbudzają coraz większe zainteresowanie i okazują się bardzo pomocne w dbaniu o jakość codziennego życia. W tej rubryce będziemy się przyglądać szczególnie interesującemu zagadnieniu – neurodietetyce, młodej dziedzinie nauki, która może stać się naszym najlepszym przyjacielem w drodze do zdrowego i szczęśliwego teamu: ciała i mózgu.

Pytanie: „Kim jestem i jakie są przyczyny moich zachowań?” to w gruncie rzeczy pytanie, jak mój mózg i moje doświadczenia życiowe wzajemnie na siebie wpływają. To świadome funkcjonowanie, dzięki któremu możemy dokonywać zmian w kierunku pozytywnego rozwoju swego organizmu (czyli wkraczamy w zagadnienie epigenetyki, o której będzie mowa w jednym z kolejnych tekstów).

Co kryje się pod hasłem neurodietetyka? Najprościej rzecz ujmując: neurodietetyka to relacja z jedzeniem, indywidualna dla każdego z nas.

Dzięki intensywnemu rozwojowi neurobiologii jesteśmy w stanie coraz lepiej rozumieć mechanizmy zachodzące między funkcjami mózgu i umysłu. Wykorzystując tę wiedzę, możemy osiągać sukcesy również w kształtowaniu podejścia człowieka do jedzenia, a idąc dalej tym tropem – w leczeniu choroby, jaką jest otyłość.

Podejście neurobiologiczne, w bardziej zaawansowanej formie: neurodietetyczne, definiuje otyłość jako chorobę, a nie defekt kosmetyczny. Dlatego: LECZ OTYŁOŚĆ, PRZESTAŃ SIĘ ODCHUDZAĆ – to hasło przewodnie NEURODIETETYKI.

To hasło, które mówi o poważnym problemie neurobiologicznym i medycznym. Neurodietetyka jest zatem podejściem do problemu w sposób złożony, kompleksowy. Tylko takie kompleksowe (czyli właśnie neurodietetyczne, łączące aspekty neurologiczne z dietetycznymi) podejście do tej choroby może zakończyć się sukcesem, czyli TRWAŁĄ utratą masy ciała.

Pamiętamy, że otyłość to choroba; ma swój numer statystyczny – E66 – i w związku z tym trzeba ją leczyć właśnie kompleksowo. Sama dieta nie wystarczy – potrzebujemy porządnego planu działania, który obejmie wszystkie aspekty naszego życia. Aby to jednak było możliwe, musimy poznać nie tylko liczbę kalorii danego produktu – lecz również (przede wszystkim) samych siebie.

Jeśli kogoś zaciekawił problem, to zapraszam niebawem na ciąg dalszy; przyjrzymy się otyłości z różnych perspektyw.


O AUTORZE:

Magdalena Kotowicz Magdalena Kotowicz-Kilian

Lekarz, psychoterapeutka, lekarz do leczenia otyłości certyfikowany przez Polskie Towarzystwo Badań nad otyłością

Biografia

Udostępnij:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

AKTUALNOŚCI

iNformacja dla studentów

WAŻNE INFO DLA STUDENTÓW I ROKU !

Szanowni Państwo, uprzejmie informujemy, że nastąpiła zmiana miejsca spotkań organizacyjnych. Odbędą się one w sobotę 24.10.2020 r. w siedzibie Uczelni, tj. w Szczecinie ul. Mieszka

Komunikat dla studentów

NAJBLIŻSZY ZJAZD ONLINE!

Szanowni Państwo, Drodzy Studenci,   zgodnie z Zarządzeniem nr 3/10/2020/2021 w związku z sytuacją epidemiczną najbliższy zjazd odbędzie się zgodnie z planem, jednak w systemie

TEDXSZCZECIN COUNTDOWN

Zróbmy dobry i bezpieczny klimat w Szczecinie Już 15 października zapraszamy Was na TEDxSzczecin Countdown, gdzie zobaczycie na scenie kilku lokalnych prelegentów oraz posłuchacie najciekawszych

KORONAWIRUS – INFORMACJE

KORONAWIRUSINFORMACJESprawdź poniżej Komunikat Rektora dotyczący organizacji pracy uczelni w czasie stanu epidemii Komunikat z dnia 11.03.2020, godz. 10.50 W związku z decyzją Premiera Mateusza Morawieckiego

Wyślij wiadomość

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *