Neurodietetyka – zwrot ku przyszłości?

Magdalena Kilian-Kotowicz

Zagadnienia dotyczące dietetyki wzbudzają coraz większe zainteresowanie i okazują się bardzo pomocne w dbaniu o jakość codziennego życia. W tej rubryce będziemy się przyglądać szczególnie interesującemu zagadnieniu – neurodietetyce, młodej dziedzinie nauki, która może stać się naszym najlepszym przyjacielem w drodze do zdrowego i szczęśliwego teamu: ciała i mózgu.

Pytanie: „Kim jestem i jakie są przyczyny moich zachowań?” to w gruncie rzeczy pytanie, jak mój mózg i moje doświadczenia życiowe wzajemnie na siebie wpływają. To świadome funkcjonowanie, dzięki któremu możemy dokonywać zmian w kierunku pozytywnego rozwoju swego organizmu (czyli wkraczamy w zagadnienie epigenetyki, o której będzie mowa w jednym z kolejnych tekstów).

Co kryje się pod hasłem neurodietetyka? Najprościej rzecz ujmując: neurodietetyka to relacja z jedzeniem, indywidualna dla każdego z nas.

Dzięki intensywnemu rozwojowi neurobiologii jesteśmy w stanie coraz lepiej rozumieć mechanizmy zachodzące między funkcjami mózgu i umysłu. Wykorzystując tę wiedzę, możemy osiągać sukcesy również w kształtowaniu podejścia człowieka do jedzenia, a idąc dalej tym tropem – w leczeniu choroby, jaką jest otyłość.

Podejście neurobiologiczne, w bardziej zaawansowanej formie: neurodietetyczne, definiuje otyłość jako chorobę, a nie defekt kosmetyczny. Dlatego: LECZ OTYŁOŚĆ, PRZESTAŃ SIĘ ODCHUDZAĆ – to hasło przewodnie NEURODIETETYKI.

To hasło, które mówi o poważnym problemie neurobiologicznym i medycznym. Neurodietetyka jest zatem podejściem do problemu w sposób złożony, kompleksowy. Tylko takie kompleksowe (czyli właśnie neurodietetyczne, łączące aspekty neurologiczne z dietetycznymi) podejście do tej choroby może zakończyć się sukcesem, czyli TRWAŁĄ utratą masy ciała.

Pamiętamy, że otyłość to choroba; ma swój numer statystyczny – E66 – i w związku z tym trzeba ją leczyć właśnie kompleksowo. Sama dieta nie wystarczy – potrzebujemy porządnego planu działania, który obejmie wszystkie aspekty naszego życia. Aby to jednak było możliwe, musimy poznać nie tylko liczbę kalorii danego produktu – lecz również (przede wszystkim) samych siebie.

Jeśli kogoś zaciekawił problem, to zapraszam niebawem na ciąg dalszy; przyjrzymy się otyłości z różnych perspektyw.


O AUTORZE:

Magdalena Kotowicz Magdalena Kotowicz-Kilian

Lekarz, psychoterapeutka, lekarz do leczenia otyłości certyfikowany przez Polskie Towarzystwo Badań nad otyłością

Biografia

Udostępnij:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

AKTUALNOŚCI

Konferencja CB

KONFERENCJA NAUCZYCIEL-RODZIC-DZIECKO

Zapraszamy na III edycję ogólnopolskiej konferencji pt. „Nauczyciel-Dziecko-Rodzic” dedykowaną nauczycielom, rodzicom, opiekunom oraz wszystkim, którym zależy na budowaniu wzajemnych, dobrych relacji oraz wspierania rozwoju dzieci

Wyniki konkursu dziennikarskiego

WYNIKI KONKURSU DZIENNIKARSKIEGO 2021

Za nami XIII konkurs dziennikarski „Bliżej niż myślisz”, który dedykowany jest uczniom szkół średnich z województwa Zachodniopomorskiego. Dziękujemy szkołom i nauczycielom, że mimo nadmiaru pracy

Majówka

MAJÓWKA 2021!

Majówka 2021! Uprzejmie informujemy, iż od dnia 30.04 do 3.05 (włącznie) pracownicy naszej uczelni majówkę spędzają z rodzinami. Serdecznie zapraszamy do kontaktu od 4.05 🙂

status zagrożenia - pomarańczowy

COVID-19

Status zabezpieczeń COVID 19 POZIOM 2: wdrożenie zaostrzonego rygoru sanitarnego.Praca świadczona głównie zdalnie, Uczelnia zamknięta dla osób trzecich, ograniczenie mobilności i kontaktów, zwiększenie ograniczeń w

Wyślij wiadomość

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *