Przez żołądek do mózgu – z warsztatów „Neurodietetyka”

Joanna Głuszczyk

W czasie trzydniowych warsztatów pod tytułem „Neurodietetyka”, które odbyły się w ramach cyklu „Przesunąć horyzont”, prelegentki omawiały wybrane aspekty dotyczące relacji naszego mózgu i… naszego żołądka. Nie wiecie, jak ważna jest ta relacja? A może nie wierzycie? No to poczytajcie – tym razem krótkie podsumowanie przygotowała Joanna Głuszyk na podstawie swego wystąpienia „Otyłość zaczyna się w głowie”.

Przez żołądek do mózgu

Neurodietetyka to szeroko pojęte, holistyczne, kompleksowe podejście w kwestii żywienia danej jednostki. W dzisiejszych czasach, kiedy żywność jest ogólnie dostępna, takie rozumienie osoby jest bardzo ważne.

Jeść od zawsze znaczy: przeżyć – to podstawowy instynkt istoty żyjącej. Pytanie tylko, czy cały system naczyń połączonych, który sobie wybraliśmy, działa poprawnie? Niestety XXI wiek daje nam ogromny wybór w kwestii pożywienia. Atrakcyjnie wyglądająca, szybka do przygotowania żywność często powoduje następujące zjawisko: jemy nie dlatego, że jesteśmy głodni, tylko dlatego, że mamy ochotę, zachciankę na spróbowanie. Tym samym tracimy kontrolę nad zdrowymi nawykami żywieniowymi i zbliżamy się do momentu, kiedy to jedzenie, pokarm zaczyna nami władać. Zajadamy stres, jemy, aby wynagrodzić sobie wiele rzeczy, jemy, bo czujemy się dobrze. Takim sposobem docieramy do punktu, w którym należy zadać sobie pytanie: dlaczego to robię? Czy aby na pewno czuję się lepiej, kiedy zajadam stres? Patrzę w lustro i kogo widzę? Kilka, kilkanaście kilogramów więcej, smutek, izolowanie się od innych. Czy tego chcę?

No nie. Porozmawiaj z własnym ja, wypisz „za” i „przeciw” Twojej zmiany na lepsze. Taką kartkę powieś w miejscach z przekąskami, do których sięgasz w ramach zachcianki.

„Przez żołądek do mózgu” – to (nieco zmienione) przysłowie ma olbrzymie znaczenie. Dlaczego? Otóż biosynteza neuroprzekaźników następuje się bezpośrednio ze składników diety. Neuroprzekaźniki to określone aminokwasy, które stymulują działanie neurotransmiterów i zapobiegają ich szybkiemu rozpadowi. Jednak do tego niezbędne w diecie są kofaktory, czyli witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina C, magnez, żelazo. Jeśli zapewnisz swojemu organizmowi codzienną dostawę zdrowej, dobrze przemyślanej zawartości talerza, to na pewno odczujesz to w postaci mniejszej liczby kilogramów, lepszego samopoczucia, wzrostu sił witalnych. Nie zapominaj przy tym o mikrobiocie – Twoim drugim mózgu. To on decyduje często o naszym samopoczuciu. Dlatego nie bój się kiszonek.

Na koniec dodam również, że istnieje dieta dobrego samopoczucia i węglowodanów nie należy się bać.

Aby zgłębić tajniki dietetyki, zachęcam do wyboru ścieżki edukacyjnej w tym kierunku w Collegium Balticum!


O AUTORZE:

Joanna Głuszyk dr Joanna Głuszyk

Z zawodu dietetyk, pielęgniarka ze specjalizacją z opieki bariatrycznej, instruktor nordic walking.

Biografia

Udostępnij:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

AKTUALNOŚCI

WSPÓLNY APEL KRASP-RGNISW-PAN-PSRP-KRD W SPRAWIE WYROKU TK

Apel Prezydium Konferencji Rektorów Akademickich Szkół Polskich, Przewodniczącego Rady Głównej Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Prezesa Polskiej Akademii Nauk, Przewodniczącego Parlamentu Studentów Rzeczypospolitej Polskiej, Przewodniczącego Krajowej

Mistrzostwa Office 2021

MISTRZOSTWA ŚWIATA MICROSOFT OFFICE SPECIALIST 2021

Mistrzostwa świata Microsoft Office Specialist World Championship organizowane przez Certiport, MOS to globalny konkurs, w którym sprawdzane są umiejętności uczniów/studentów w zakresie obsługi programów Microsoft

Update: Info dla studentów

UPDATE: INFORMACJA DLA STUDENTÓW I ROKU

Drodzy Studenci, ze względu na wzrost zachorowań na Covid-19 spotkania organizacyjne dla I roczników nie odbędą się. Jednak specjalnie dla Was dziekanat w Szczecinie (Mieszka

iNformacja dla studentów

WAŻNE INFO DLA STUDENTÓW I ROKU !

Update z dnia 22.10: Uprzejmie informujemy, że w związku z dynamicznym wzrostem zachorowań na Covid-19 spotkania organizacyjne w Szczecinie i Stargardzie zostają ODWOŁANE. ——————————— Szanowni

status zagrożenia - pomarańczowy

KORONAWIRUS – INFORMACJE

Status zabezpieczeń COVID 19 POZIOM 2: wdrożenie zaostrzonego rygoru sanitarnego. Praca świadczona głównie zdalnie, Uczelnia zamknięta dla osób trzecich, ograniczenie mobilności i kontaktów, zwiększenie ograniczeń

Wyślij wiadomość

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *