Kolor ma smak! Podsumowanie warsztatów „Neurodietetyka”

Renata Majewska

Nasze trzydniowe warsztaty „Neurodietetyka”, które odbyły się w dniach 11–13 sierpnia, przyciągnęły wielką grupę odbiorców. Spotkanie było świetne, ale, jak się okazało – za krótkie! Zainteresowanie relacjami między aspektami neurologicznymi a dietetycznymi tylko się pogłębiło, wszyscy chcieliby się dowiedzieć jeszcze więcej i więcej. Będziemy zatem kontynuować temat neurodietetyki na naszym blogu. Najpierw zaprezentujemy krótkie podsumowania przygotowane przez poszczególne prelegentki, a następnie – przedstawimy Wam naszą niespodziankę, czyli nową rubrykę poświęconą właśnie neurodietetyce!

Zaczynamy od koloru, o którym podczas warsztatów opowiadała Renata Majewska w wystąpieniach: „Kolor na talerzu” i „Kolor a żywienie”.

Kolor ma smak!

Zmysł wzroku u człowieka posiada zdolność odbierania i rozróżniania barw. Jest najważniejszym ze zmysłów, dostarczającym większości informacji z otoczenia. Patrzenie na jedzenie to jeden z pierwszych elementów oceny estetycznej potrawy, a jednocześnie element, który wpływa na odczuwanie smaku i intensywności głodu.

Neurobiolodzy wykazali, że w mózgu ludzkim – i tylko w ludzkim! – istnieją swoiste struktury neuronalne zaangażowane w ocenę estetyczną obserwowanego przedmiotu. Badania więc dowodzą, że potrawy „ładnie” kolorystycznie skomponowane, estetycznie podane, są chętniej spożywane, a także… potrafią świadomie oszukać, wywołać wrażenie „najedzenia się” w naszym mózgu, gdyż to właśnie tam znajduje się ośrodek odpowiedzialny za uczucie głodu.

Jedzeniu w naszym życiu towarzyszy wiele czynników, na które często nie zwracamy uwagi. Mówi o tym nowy termin: „gastrofizyka”, czyli to, co poza samą potrawą wpływa na doznania towarzyszące jedzeniu. Można się zdziwić: jest to chociażby ciężkość sztućców, kształt i kolor talerzy, kolor pomieszczenia i oświetlenie, a nawet muzyka, której słuchamy podczas posiłku…

Więcej praktycznych wskazówek będziecie mogli uzyskać na nowym kierunku (dietetyka) i na studiach podyplomowych (neurodietetyka) w Collegium Balticum (właśnie trwa nabór). Program studiów podyplomowych to z pewnością jedyne innowacyjne i holistyczne podejście do tematu świadomego jedzenia, a zarazem wyjście naprzeciw globalnemu problemowi, jakim jest leczenie nadwagi i otyłości.

Zapraszam, bo warto żyć świadomie – dziś i jutro.


O AUTORZE:

Renata Majewska dr Renata Majewska

Ekspertka z zakresu psychologii koloru, plastyczka, coach wizerunku, trenerka, pedagog

Biografia

Udostępnij:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

AKTUALNOŚCI

Komunikat dla studentów

NAJBLIŻSZY ZJAZD ONLINE!

Szanowni Państwo, Drodzy Studenci,   zgodnie z Zarządzeniem nr 3/10/2020/2021 w związku z sytuacją epidemiczną najbliższy zjazd odbędzie się zgodnie z planem, jednak w systemie

TEDxSzczecin Countdown

Zróbmy dobry i bezpieczny klimat w Szczecinie Już 15 października zapraszamy Was na TEDxSzczecin Countdown, gdzie zobaczycie na scenie kilku lokalnych prelegentów oraz posłuchacie najciekawszych

Kierunek Informatyka w Collegium Balticum

Wiedza zdobyta na kierunku informatycznym w Szczecińskiej Szkole Wyższej Collegium Balticum pozwala na opanowanie przez studentów szeroko pojętych umiejętności programistycznych. Co nas wyróżnia? Firma Microsoft

Promocja dla Studentów!

Wykształcenie wyższe jest Twoją najlepszą lokatą… ale czy wiesz, że możesz zyskać jeszcze więcej? ✅Zapłać za cały rok z góry w terminie do 18 października

KORONAWIRUS – INFORMACJE

KORONAWIRUSINFORMACJESprawdź poniżej Komunikat Rektora dotyczący organizacji pracy uczelni w czasie stanu epidemii Komunikat z dnia 11.03.2020, godz. 10.50 W związku z decyzją Premiera Mateusza Morawieckiego

Wyślij wiadomość

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *