Kolor ma smak! Podsumowanie warsztatów „Neurodietetyka”

Renata Majewska

Nasze trzydniowe warsztaty „Neurodietetyka”, które odbyły się w dniach 11–13 sierpnia, przyciągnęły wielką grupę odbiorców. Spotkanie było świetne, ale, jak się okazało – za krótkie! Zainteresowanie relacjami między aspektami neurologicznymi a dietetycznymi tylko się pogłębiło, wszyscy chcieliby się dowiedzieć jeszcze więcej i więcej. Będziemy zatem kontynuować temat neurodietetyki na naszym blogu. Najpierw zaprezentujemy krótkie podsumowania przygotowane przez poszczególne prelegentki, a następnie – przedstawimy Wam naszą niespodziankę, czyli nową rubrykę poświęconą właśnie neurodietetyce!

Zaczynamy od koloru, o którym podczas warsztatów opowiadała Renata Majewska w wystąpieniach: „Kolor na talerzu” i „Kolor a żywienie”.

Kolor ma smak!

Zmysł wzroku u człowieka posiada zdolność odbierania i rozróżniania barw. Jest najważniejszym ze zmysłów, dostarczającym większości informacji z otoczenia. Patrzenie na jedzenie to jeden z pierwszych elementów oceny estetycznej potrawy, a jednocześnie element, który wpływa na odczuwanie smaku i intensywności głodu.

Neurobiolodzy wykazali, że w mózgu ludzkim – i tylko w ludzkim! – istnieją swoiste struktury neuronalne zaangażowane w ocenę estetyczną obserwowanego przedmiotu. Badania więc dowodzą, że potrawy „ładnie” kolorystycznie skomponowane, estetycznie podane, są chętniej spożywane, a także… potrafią świadomie oszukać, wywołać wrażenie „najedzenia się” w naszym mózgu, gdyż to właśnie tam znajduje się ośrodek odpowiedzialny za uczucie głodu.

Jedzeniu w naszym życiu towarzyszy wiele czynników, na które często nie zwracamy uwagi. Mówi o tym nowy termin: „gastrofizyka”, czyli to, co poza samą potrawą wpływa na doznania towarzyszące jedzeniu. Można się zdziwić: jest to chociażby ciężkość sztućców, kształt i kolor talerzy, kolor pomieszczenia i oświetlenie, a nawet muzyka, której słuchamy podczas posiłku…

Więcej praktycznych wskazówek będziecie mogli uzyskać na nowym kierunku (dietetyka) i na studiach podyplomowych (neurodietetyka) w Collegium Balticum (właśnie trwa nabór). Program studiów podyplomowych to z pewnością jedyne innowacyjne i holistyczne podejście do tematu świadomego jedzenia, a zarazem wyjście naprzeciw globalnemu problemowi, jakim jest leczenie nadwagi i otyłości.

Zapraszam, bo warto żyć świadomie – dziś i jutro.


O AUTORZE:

Renata Majewska dr Renata Majewska

Ekspertka z zakresu psychologii koloru, plastyczka, coach wizerunku, trenerka, pedagog

Biografia

Udostępnij:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

AKTUALNOŚCI

Konferencja CB

KONFERENCJA NAUCZYCIEL-RODZIC-DZIECKO

Zapraszamy na III edycję ogólnopolskiej konferencji pt. „Nauczyciel-Dziecko-Rodzic” dedykowaną nauczycielom, rodzicom, opiekunom oraz wszystkim, którym zależy na budowaniu wzajemnych, dobrych relacji oraz wspierania rozwoju dzieci

Wyniki konkursu dziennikarskiego

WYNIKI KONKURSU DZIENNIKARSKIEGO 2021

Za nami XIII konkurs dziennikarski „Bliżej niż myślisz”, który dedykowany jest uczniom szkół średnich z województwa Zachodniopomorskiego. Dziękujemy szkołom i nauczycielom, że mimo nadmiaru pracy

Majówka

MAJÓWKA 2021!

Majówka 2021! Uprzejmie informujemy, iż od dnia 30.04 do 3.05 (włącznie) pracownicy naszej uczelni majówkę spędzają z rodzinami. Serdecznie zapraszamy do kontaktu od 4.05 🙂

status zagrożenia - pomarańczowy

COVID-19

Status zabezpieczeń COVID 19 POZIOM 2: wdrożenie zaostrzonego rygoru sanitarnego.Praca świadczona głównie zdalnie, Uczelnia zamknięta dla osób trzecich, ograniczenie mobilności i kontaktów, zwiększenie ograniczeń w

Wyślij wiadomość

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *